Ірина Максимів про цвібак, горіховий торт та карманадлі


ПАН ОСТРОЖИНСЬКИЙ РОЗПОВІДАВ ПРО ДОВОЄННУ НЕДІЛЬНУ ТРАДИЦІЮ, ПІСЛЯ СЛУЖБИ, ЗБИРАТИСЯ НА СВЯТКОВИЙ ОБІД. ВАРИВСЯ ВДОМА РОСІЛ І ТАК СОБІ СИДІЛИ, ВІДПОЧИВАЛИ.

Так. Росіл обов’язково в неділю був. Обов’язково. З курки. 

ПРИГАДАЙТЕ, ЩО ЩЕ ГОТУВАЛИ? В НЕДІЛЮ, ТО ЗАВЖДИ БУВ СВЯТКОВИЙ СТІЛ?

Так. Шось ся пекло. Пляцок пікся. Торт пікся. Горіховий торт по польському (рецепту) без лижки муки я печу до нині. 

А ЯК? ПОДІЛІТЬСЯ РЕЦЕНТОМ.

15 яєць, окремо збивається піна. Окремо з цукором розтираються жовтки. Оріхи перетираються, то в мене є така роторна машинка. На стружку. І всьо. Збивається піна, дається цитринова шкірка, помаранчова шкірка. Дається ванілька. Тоді робиться маса. Пів кілограма масла, розтирається два три жовтки з тим маслом, робиться сироп. Сиропом то всьо заливається, розтирається. То був такий горіховий торт без єдиної ложки муки.
ЦЕ ЩЕ ДО ВІЙНИ ГОТУВАЛИ?

Так. Тепер такого ніхто не пече. Я унікал в тому плані. І так само маковий печеться без муки. 

ЧИ БУЛА ТРАДИЦІЯ ГОТУВАТИ ПИРОГИ ВАРИТИ В НЕДІЛЮ?

В міста не було. То більше в селі. Робилося печеня гарне. Карманадлі. 

А ШО ТО Є?

О, бачите, ви не знаєте. То відбивні з полядвиці. 

ЧИ БУЛА ЯКАСЬ ВІДМІННІСТЬ ВІД СУЧАСНИХ?

Я напрімєр карманадлі роблю так. Краю полядвицю, перчу, солю. Як хтось любить то можна частинок розтерти по м’ясі. Відбиваю. 

СПОЧАТКУ СІЛЬ, ПЕРЕЦЬ, А ПОТІМ ВІДБИВАЄТЕ?

Так

А ЧОМУ? 

А тому, щоби ввійшло. Як ти б’єш, то то з тим соком йде туда до середини. Ше можна трошки карі дати якщо хто любить. Як ше наприклад – свиняче м’ясо, то можна приправи до свинячого м’яса. А якщо курячі карманадлі, то є приправа до курки. І тоді ти б’єш і воно туда входить в середину. 

ЧИ БУЛИ ПОШИРЕНІ СПЕЦІЇ?

Так. Дуже 

ТОБТО НЕ ТАК ЯК ЗАРАЗ – СІЛЬ, ПЕРЕЦЬ І ВСЕ?!

Ну бачите...базилік, ну таке як кріп, петрушка...я не вмію варити без того ніц. Я то мушу мати, бо як я того не маю то...я то завжди маю. Нема такого шоб я того не мала. Всякі приправи були. І пастернак. То зараз то все є в продажі. 

Було прийнято: перше, друге, десерт. Обов’язково. Все або пляцок..або торт або цвібак.

А ЩО ТАКЕ ЦВІБАК?

То з одних яєць робиться, тільки яйця. Збивається окремо піна, окремо жовтки розтираються з цукром. Все мій чоловік то робить. Дається туда родзвинки,орішки.

Пан Ярослав поправляє: «Не кажи роздзинки, кажи ізюм. Вони не розуміють, що то». Відповідаю, що розумію. 

Пані Ірина: «Чому ні? То ж наша дитина. То шо то?! То ж не москаль з Сибіру»

Немає коментарів:

Дописати коментар